Jakie mięso najlepiej nadaje się na kotlety drobiowe?

15 Paź Jakie mięso najlepiej nadaje się na kotlety drobiowe?

Kotlety od lat są w czołówce najpopularniejszych potraw na polskich stołach. Jako ich główny składnik coraz częściej mięso drobiowe zastępuje wieprzowinę i wołowinę. Głównym argumentem przemawiającym na korzyść drobiu są jego walory smakowe i wartości odżywcze, dlatego doceniają je zarówno smakosze, jak i miłośnicy zdrowej żywności. Są jednak różne rodzaje mięsa drobiowego, ale zwłaszcza mięso z indyka ze względu na swoje właściwości szczególnie nadaje się na kotlety.

 Dlaczego mięso z indyka jest zdrowe?

Kotlet z piersi indyka o wadze 200 gram ma tylko 160 kalorii. To o 40 kcal mniej niż kotlet z kurczaka i aż o 100 kcal mniej niż kotlet wieprzowy. Pierś z indyka to najchudsze mięso, które zawiera też znacznie mniej cholesterolu niż inne rodzaje mięs pojawiających się na naszych stołach. Niska zawartość tłuszczu i wysoka zawartość białek sprawiają też, że jest ono lekkostrawne i można je bez obaw podawać najmłodszym. Mięso z indyka cenią też dietetycy i dlatego pojawia się w większości diet odchudzających, ponieważ jest świetnym źródłem niacyny, selenu, cynku oraz witamin B6 i B12. Również dermatolodzy zalecają spożywanie potraw z mięsa indyczego, ponieważ zawarte w nim składniki pozytywnie wpływają na skórę i włosy.

Jakie zalety ma mięso z indyka?

Na mięso indycze stawiają konsumenci, którzy poszukują wysokiej jakości produktów od sprawdzonych producentów. Oprócz wspomnianych właściwości odżywczych i zdrowotnych, mięso z indyka ma także szereg zalet docenianych przez profesjonalnych kucharzy i amatorów dobrej kuchni. Można je wykorzystywać do pieczenia i smażenia, idealnie łączy się z delikatnymi, pikantnymi i słodkimi smakami.  Mięso drobiowe wymaga krótkiej obróbki termicznej w wysokiej temperaturze, dlatego doskonale nadaje się na kotlety drobiowe. Szybki czas przyrządzania potrawy nie oznacza, że traci ona swoje właściwości. Kotlety drobiowe doskonale pasują do menu na kameralne obiady, ale też do posilenia większej liczby osób np. w trakcie imprez rodzinnych i towarzyskich.