Pasztety to specjalny rodzaj dania mięsnego, przygotowany z jednolitej masy z gotowanego lub duszonego mięsa, zawierającego dodatek warzyw, przypraw. Poza popularnymi wyrobami na bazie dziczyzny, królika, czy wieprzowiny, ciekawe walory smakowe zapewniają pasztety drobiowe. Z jakiego mięsa je przyrządzić?
Dlaczego warto nauczyć się piec pasztet?
Pasztet nie musi być produktem drugiej kategorii. Wystarczy dopilnować, aby mięso użyte do produkcji było maksymalnie najwyższej jakości. Dobrze dobrane składniki potrawy mogą stać się dobrym źródłem białka oraz witamin z grupy B: niacyny (przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania mózgu i obwodowego układu nerwowego oraz odpowiada za syntetyzowanie hormonów płciowych, insuliny, kortyzolu i tyroksyny), kwasu pantotenowego (bierze udział w regeneracji komórek skóry i błon śluzowych, a także uczestniczy w wytwarzaniu przeciwciał, które są częścią układu odpornościowego), ryboflawiny (wspomaga układ odpornościowy, bierze udział w metabolizmie neuroprzekaźników, jak serotonina i dopamina, dzięki czemu przeciwdziała depresji), kwasu foliowego i kobalaminy.
Z jakiego mięsa drobiowego przygotować pasztet?
Pasztet drobiowy może być wykonany zarówno z indyka, jak i kurczaka. Kupując je z miejsc podlegających systemowi kontroli HACCP, BRC oraz IFS można mięć pewność, że finalnie powstanie wyrób najwyższej jakości. Najlepiej sprawdzają się tu udka, które najłatwiej jest oddzielić mięso od kości, ale stosowane są też piersi. Największe walory smakowe uzyskać można, korzystając z gotowych, świeżych mieszanek mielonych typu bader czerwony produkowany ze wszystkich części tuszki, oraz MOM. To surowiec odścięgnione przy użyciu specjalistycznych maszyn o gradacji 2, 4 lub 5 mm. Posiada ono minimum 14% białka, maksymalnie 20% tłuszczu oraz nie więcej niż 70% wody. Dostarcza ono ok. 800 mg/kg drogocennego dla naszych kości wapnia. Idealna porcja zdrowia na talerzu.