Mięso jest niezwykle ważnym elementem diety, ponieważ dostarcza wielu wartości odżywczych i witamin. Jednym z najzdrowszych mięs jest drób, który wprowadzany jest do diety dzieci już od najmłodszych lat, a do tego chętnie sięgają po nie również osoby, które są na diecie. Z uwagi na różne walory smakowe i zdrowotne warto sięgać nie tylko po mięso z kurczaka, ale również z indyka. Czym się od siebie różnią i jakie zalety płyną ze spożywania każdego z nich?
Wartości odżywcze i witaminy
Sportowcy i osoby, które są na diecie, chętnie sięgają po mięso drobiowe, ponieważ zarówno mięso z kurczaka, jak i mięso z indyka są bogate w białko. Różnice natomiast można zauważyć przede wszystkim w zawartości witamin. W mięsie z kurczaka znajduje się wiele witamin (przede wszystkim z grupy A, B i E) oraz minerałów, między innymi fosforu, żelaza, magnezu i potasu. Mięso z indyka natomiast dostarcza przede wszystkim witamin z grupy B (jest ono szczególnie bogate w witaminę B6 i B12).
Warto również wspomnieć, że ma korzystne proporcje kwasów omega-3 i omega-6. Mięso z kurczaka ma pozytywny wpływ na ciśnienie krwi i poziom cukru. Wysoka zawartość witamin z grupy B i cynku w mięsie z indyka wpływa na kondycję włosów oraz jędrność skóry. Właśnie dlatego jest ono często podawane na przykład nastolatkom, którzy zmagają się z trądzikiem młodzieńczym.
Kaloryczność i zawartość cholesterolu
Kaloryczność mięsa ma szczególnie duże znaczenie dla osób, które są na diecie odchudzającej albo chcą zbudować masę mięśniową. Mięso z indyka jest chudsze od mięsa z kurczaka. W 200-gramowym kotlecie z mięsa z piersi kurczaka znajduje się ponad 200 kcal, natomiast w tej samej ilości mięsa z piersi indyka znajdziemy około 160 kcal. Kolejną kwestią jest zawartość cholesterolu, którego znajdziemy około 109 mg w stu gramach mięsa z indyka i około 88 mg w stu gramach mięsa z kurczaka.
W mięsie z kurczaka i indyka możemy znaleźć wiele podobieństw. Każdy z tych produktów charakteryzuje się dużą zawartością białka i tym, że jest lekkostrawny. Różnica polega przede wszystkim na kaloryczności, ponieważ mięso z indyka jest chudsze. Oprócz tego mięso z indyka wyróżnia się dużą zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych, natomiast mięso z kurczaka pozytywnym wpływem na ciśnienie krwi oraz poziom cukru.