Jakie standardy musi spełniać mięso drobiowe, by mogło być eksportowane za granicę?

Z uwagi na to, że Unia Europejska jest największym na świecie producentem mięsa drobiowego, to baader z drobiu, mięso mielone z indyka, mięso na nuggetsy czy inne wyroby muszą być regularnie eksportowane za granicę. Jednak biorąc pod uwagę specyfikę mięsa, to aby można było je przewozić, musi spełniać odpowiednie warunki. Jakie standardy musi spełniać mięso drobiowe, aby mogło być eksportowane z Polski za granicę?

Czego dotyczą kryteria, które muszą być spełnione w przypadku produktów wprowadzanych na rynek unijny? 

Standardy, które musi spełniać mięso z kurczaka czy indyka, które będzie wprowadzone na rynek europejski, musi spełniać szereg wymogów, które są sprawdzane w celu zapewnienia spójności norm oraz ochrony konsumentów i poprawy jakości eksportowanych produktów. Wśród kryteriów, które musi spełniać trymming z indyka czy mdm z kurczaka, możemy znaleźć przede wszystkim opis handlowy i klasy jakości. Oprócz tego Unia Europejska określa również limity wody w mięsie drobiowym, które mogą być wchłonięte w procesie obróbki. Przepisy dotyczą też definicji i etykietowania alternatywnych metod produkcji drobiu.

Jakie pozwolenia i dokumenty są niezbędne, aby eksportować drób? 

Przedsiębiorstwa, które chcą się zajmować eksportem mięsa z indyka czy z kurczaka za granicę, muszą również pamiętać o niezbędnych pozwoleniach i dokumentach. Mowa tutaj przede wszystkim o stosownych zezwoleniach eksportowych, które muszą dotyczyć każdego kraju, do którego będzie przewożone mięso drobiowe. Oprócz tego często również wymagane są odpowiednie certyfikaty wyrobów mięsnych. Mowa tutaj przede wszystkim o certyfikacie IFS, który zapewnia jakość i bezpieczeństwo żywności i odnosi się do wszystkich etapów przetwórstwa spożywczego z wyłączeniem produkcji pierwotnej.

Niemniej ważny jest certyfikat BRC, który odnosi się do spełnienia wymagań dotyczących personelu, sterowania procesem (odpowiednich warunków pracy). Sterowania produktem, wprowadzenia zasad Dobrej Praktyki Produkcyjnej, Higienicznej i GHP (wymagań dotyczących przygotowania hal produkcyjnych czy przepływu surowców), wdrożenia Systemu Zarządzania Jakością czy posiadania systemu HACCP.