Burgery stały się w ostatnim czasie bardzo popularne. Burgerownie powstające jak grzyby po deszczu, serwują specjały z mięsem wołowym, wieprzowym lub drobiowym oraz z różnymi dodatkami. Na czym polega sekret idealnego burgera? Na wykorzystaniu składników najwyższej jakości oraz na ich odpowiednim doborze. Mięso nie może zdominować smaku dodatków, natomiast dodatki nie mogą zabić aromatu mięsa. Jakie mięso warto dodać do hamburgera?
Jakie mięso wybrać do burgera?
W hamburgerze najważniejszym składnikiem jest mięso, które musi być świeże i wysokiej jakości. Powinno być odpowiednio przyrządzone, żeby danie smakowało wyjątkowo. Jakie mięso najlepiej pasuje do burgera? Do niedawna popularny był pogląd, że do burgera najlepiej pasuje wołowina, najczęściej udziec wołowy, antrykot, rostbef. Mięso wołowe powinno być ukrwione i lekko przerośnięte tłuszczem – przed procesem smażenia powinno składać się z 20 – 30% z tłuszczu, który jest głównym nośnikiem smaku. Niektórzy kucharze preferują połączenie mięsa wołowego z wieprzowiną. O kilku lat coraz popularniejsze stają się burgery z drobiu, najczęściej z mięsa kurczaka lub indyka. Skąd ta popularność? Kurczak to doskonałe źródło chudego białka. Mięso drobiowe przepełnione jest niezbędnymi dla organizmu oligoelementami. Ponadto białka te są niezbędne dla organizmu, który samodzielnie nie potrafi ich wytworzyć.
Inne dodatki do burgera
Oprócz mięsa na smak hamburgera wpływają wszelkie dodatki. Co można znaleźć w tym popularnym daniu? Przede wszystkim bułkę, która od dołu i z góry zamyka mięso. Ale smaku burgera dopełniają także świeże warzywa – sałata pokrojona w plastry, plasterek świeżego pomidora, czerwona cebula, która jest słodsza od żółtej, chrupiąca i doskonale nadaje się do karmelizowania oraz ogórki konserwowe o delikatnym i lekko słonawym smaku. Ostatnim elementem hamburgera jest sos, który podkręca smak dodatków. Najczęściej jest to połączenie majonezu oraz ketchupu lub sos BBQ, o wędzonym smaku.