Walory odżywcze mięsa drobiowego

Dzielenie kurczaka na obiad

01 Wrz Walory odżywcze mięsa drobiowego

Kurczak jest jednym z najpopularniejszych rodzajów mięsa na świecie. Nie bez powodu – drób to mięso charakteryzujące się długą listą zalet. Świetnie sprawdza się na diecie, a dzięki składnikom odżywczym i minerałom pozytywnie wpływa na zdrowie każdego, kto je spożywa. Jest też łatwy w przygotowaniu i smakuje prawie każdemu. Oto najważniejsze walory odżywcze mięsa drobiowego.

Duże ilości białka i małe ilości tłuszczu

Mięso drobiowe osiąga najlepszy wynik, jeżeli chodzi o stosunek białka względem tłuszczu. Szczególnie mięso z indyka i kurczaka jest bogate w pełnowartościowe białko, którego dodatkową zaletą jest łatwa przyswajalność. Dzięki niskiej zawartości tłuszczu mięso drobiowe ma niską wartość energetyczną, czyli jest mniej kaloryczne; dodatkowo u drobiu tłuszcz znajduje się pod skórą, więc łatwo się go oddziela. Zalety zdają się nie kończyć, bo aby ukoronować całość, temperatura topnienia tłuszczu u drobiu jest bardzo niska. Sam tłuszcz w mięsie drobiowym zawiera korzystną mieszankę kwasów tłuszczowych nienasyconych, istotnych dla diety, zmniejszających ryzyko choroby niedokrwiennej serca. Kwasów tłuszczowych wielonienasyconych jest w drobiu dwa do trzech razy więcej niż w innym mięsie. Dodatkowo zawiera mniej cholesterolu.

Największa wartość odżywcza i dietetyczna

Na długiej liście walorów odżywczych drobiu szczególnie podkreślić powinniśmy:

  • cynk,
  • magnez,
  • potas,
  • żelazo,
  • witaminy z grupy B (w tym niacyna), A, D, E,
  • karnozynę i anserynę.

Cynk jest jednym z niezbędnych elementów wszystkich procesów życiowych – od przemian metabolicznych do białek wiążących w DNA. Jego niedobór powoduje niedokrwistość, w tym złe gojenie się ran czy problemy z tempem wzrostu. Z kolei lista objawów niedoboru magnezu jest za długa, żeby ją tu zmieścić; wystarczy podkreślić, że tak jak cynk uczestniczy w niemal każdym procesie zachodzącym w ludzki organizmie. Potas jest niezbędny, aby uniknąć osłabienia organizmu oraz do budowania trwałych, silnych mięśni. Za całą mnogość elementów odpowiada żelazo, ponieważ działa w hemoglobinie, tkankach, mięśniach, szpiku kostnym, białkach krwi, enzymach, ferrytynie, hemosyderynie oraz w osoczu. Witaminy występujące w mięsie drobiowym to przepis na silny układ odpornościowy, a witamina PP, czyli niacyna, bardzo pozytywnie wpływa na skórę. Na koniec starzeniu się organizmu oraz powstawaniu zmian nowotworowych przeciwdziałają występujące w drobiu karnozyna i anseryna, naturalni wrogowie wolnych rodników.