Po czym rozpoznać, że mięso drobiowe jest świeże?

Mięso drobiowe

03 Sie Po czym rozpoznać, że mięso drobiowe jest świeże?

Mięso krótko zachowuje okres świeżości ze względu na przemiany zachodzące w jego tłuszczach i frakcji węglowodanowej. Są one niezbędne, aby było zdatne do spożycia, ale posunięte za daleko spowodują, że nie będzie się już do tego nadawało. Wynika to z działania właśnie jego własnych enzymów i innych składników, ale także drobnoustrojów. Zepsute mięso zawsze należy wyrzuć. Nie nadaje się ono do dalszej obróbki, sprzedaży ani podania, ponieważ spożycie zepsutego mięsa źle się kończy. Zatrucie pokarmowe, toksykoinfekcja, intoksykacja – powinny być skuteczną przestrogą.

Szczególną uwagę należy zwracać na świeżość mięsa drobiowego. To właśnie bakterie występujące w nieświeżym mięsie drobiowym są najczęstszą przyczyną zatrucia pokarmowego. Dobrze zatem dowiedzieć się, po czym rozpoznać dobre, świeże mięso drobiowe.

Cechy świeżego mięsa drobiowego

Nie potrzeba do tego specjalnych przyrządów. Wystarczą nam nasze zmysły – wzrok, dotyk i węch – oraz odpowiednia wiedza. Aby sprawdzić jakość i świeżość mięsa drobiowego, należy dokładnie mu się przyjrzeć. Naszą uwagę powinna przykuć forma – świeże mięso drobiowe jest jędrne, ma zwartą konsystencję. W praktyce przekłada się to na sprawdzenie, czy po naciśnięciu palcem wraca do pierwotnego kształtu. Nie powinno być lepkie ani zbyt rozmiękłe. Na pewno jest zepsute, jeżeli wycieka z niego mętny płyn. Takie znaki świadczą o rozkładaniu się białka. Zanim jednak sprawdzimy konsystencję, obejrzyjmy je dokładnie. Pierwsze oznaki mogą nie wymagać od niczego innego niż rzut okiem. Świeże mięso z kurczaka ma kolor jasnego różu. Jeżeli poszarzało lub zażółciło się, możemy mieć powody do zmartwień. Należy zatem zadbać, by kolor był jasny i połyskujący. Oczywiście zwrócić uwagę należy też na to, czy na mięsie nie ma żadnego nalotu. Także zapach może świadczyć o złej kondycji i nieświeżości mięsa drobiowego. Zaalarmować nas powinien zapach słodkawy i stęchły. W przypadku mięsa świeżego drób prawie nie ma zapachu, a na pewno nie nieprzyjemny.