Jak wytwarza się MDM z indyka? 

Świadomość dotycząca kupowanych produktów spożywczych stale wzrasta. Coraz więcej osób zwraca uwagę na skład czy sposób produkcji kupowanego pożywienia. Na szczególną uwagę zasługują z pewnością wyroby mięsne. Na sporej części opakowań można znaleźć informacje, że jest to produkt MDM, czyli mięso oddzielone mechanicznie. Mowa tutaj przede wszystkim o parówkach, wędlinach, wyborach garmażeryjnych czy daniach gotowych. Co to oznacza w praktyce i jak wytwarza się MDM z indyka?

Na czym polega produkcja MDM z indyka? 

Zastosowanie mięsa oddzielanego z indyka jest naprawdę szerokie. Wielu przedsiębiorców kupuje je, aby następnie produkować pulpety, gołąbki, krokiety czy inne dania gotowe, wędliny, konserwy mięsne czy kiełbasy. Oprócz tego MDM z indyka jest też często wykorzystywany w restauracjach typu fast food. Takie mięso świetnie się sprawdza, na przykład w burgerach czy nuggetsach.

Jeśli chodzi o sposób produkcji mięsa oddzielanego mechanicznie, to proces nie jest skomplikowany. Mamy wówczas do czynienia z mechanicznym oddzielaniem pozostałości mięsa indyczego, które przylega do kości. Wykorzystana technika powoduje, że struktura kości zostaje wówczas naruszona, a w efekcie powstaje surowa masa mięsno-tłuszczowa.

indyk

Czym powinno się wyróżniać mięso oddzielone mechanicznie z indyka? 

Niektórzy mają wątpliwości co do jakości mięsa oddzielanego mechanicznie z indyka. Warto jednak pamiętać, że przedsiębiorstwa, które się tym zajmują, muszą spełniać wiele wymogów i kryteriów, tworząc produkt. Jeśli chodzi o cechy charakterystyczne MDM-u z indyka, to jego powierzchnia powinna być sucha, jednak możliwe jest oszronienie bloku albo opakowania. Niezwykle ważną kwestią jest też barwa takiego produktu. Powinna być czerwona do różowej.

Co ważne, na powierzchni produktu może pojawić się szarzenie. Kolejną kwestią jest pastowata konsystencja produktu. Wielu klientów słusznie zwraca uwagę również na zapach kupowanych mięs. Jeśli chodzi o omawiane mięso oddzielane mechanicznie z indyka, to powinno mieć po prostu typowy zapach dla surowego mięsa z indyka. Nie jest dopuszczalne, aby były wyczuwalne obce zapachy.

W celu zapewnienia maksymalnej wygody użytkowników przy korzystaniu z witryny ta strona stosuje pliki cookies.