Idealne mięso na hot-dogi. Czym powinno się cechować?

Hot-dog to przekąska, po którą sięgają chętnie zarówno dorośli, jak i dzieci. Jedni wolą jeść je z ketchupem, inni z musztardą. Istnieje wiele sposobów na przyrządzenie hot-dogów. Należy jednak pamiętać, że najważniejszym elementem tej przekąski jest mięso. Bardzo ważne jest, aby było nie tylko smaczne, ale również pochodziło ze sprawdzonych źródeł i cechowało się dobrą jakością. Czym powinno wyróżniać się idealne mięso na hot-dogi?

Na co należy zwrócić uwagę, wybierając mięso na hot-dogi? 

Mięso jest najważniejszym elementem każdego hot-doga. Wielu osobom wydaje się, że to po prostu średniej jakości parówka. Jednak poszukując odpowiedniego mięsa na hamburgera czy hot-doga, należy zwracać uwagę przede wszystkim na bezpieczeństwo produktów. Mowa tutaj przede wszystkim o tym, aby przedsiębiorstwo, które zajmuje się sprzedażą, posiadało stosowne zezwolenia eksportowe. Bardzo ważne są też certyfikaty wyrobów mięsnych. Certyfikat IFS, certyfikat RBC czy certyfikat HALAL to tylko niektóre dokumenty, które potwierdzają najwyższą jakość sprzedawanych wyrobów mięsnych.

Dobra parówka do hot-doga, czyli jaka? 

Mimo tego, że hot-dog uważany jest za fast food, to dobór odpowiednich składników może sprawić, że stanie się wartościową przekąską. W klasycznym hot-dogu znajdziemy 281 kcal w stu gramach, a do tego 7,9 g białka, 16,2 g tłuszczu, 27,1 g węglowodanów i 1,2 g błonnika. Aby stworzyć dobrej jakości przekąskę, warto sięgać po dobrej jakości mięso, które zawiera dużo wartości odżywczych, a do tego jest świeże i smaczne. Mowa tutaj na przykład o drobiowym mięsie na hot dogi.

Na przykład dobrej jakości mom z indyka zawiera co najmniej 12% białka, nie więcej niż 20% tłuszczu i nie więcej niż 75% wody. Sięgając po mom z indyka ekstra, można przygotować hot-doga, którego mięso będzie zawierało co najmniej 14% białka. Na uwagę zasługuje też mom z kurczaka, który podobnie jak indyk zawiera przynajmniej 12% białka. Do przygotowania hot-dogów sprawdzi się też mięso drobne 3/4/5 mm, które ma w składzie co najmniej 15% białka i maksymalnie 18% tłuszczu.