Aktualności

hamburger

Jakie mięso stosuje się w hamburgerach drobiowych?

Burgery stały się w ostatnim czasie bardzo popularne. Burgerownie powstające jak grzyby po deszczu, serwują specjały z mięsem wołowym, wieprzowym lub drobiowym oraz z różnymi dodatkami. Na czym polega sekret idealnego burgera? Na wykorzystaniu składników najwyższej jakości oraz na ich odpowiednim doborze. Mięso nie może zdominować smaku dodatków, natomiast dodatki nie mogą zabić aromatu mięsa. Jakie mięso warto dodać do hamburgera?

Czytaj więcej

mięso z kurczaka

Różnice między mięsem z kurczaka a indyka

Mięso jest niezwykle ważnym elementem diety, ponieważ dostarcza wielu wartości odżywczych i witamin. Jednym z najzdrowszych mięs jest drób, który wprowadzany jest do diety dzieci już od najmłodszych lat, a do tego chętnie sięgają po nie również osoby, które są na diecie. Z uwagi na różne walory smakowe i zdrowotne warto sięgać nie tylko po mięso z kurczaka, ale również z indyka. Czym się od siebie różnią i jakie zalety płyną ze spożywania każdego z nich?

 

Czytaj więcej

Przecinanie wstęgi

Oficjalne otwarcie zakładu w Koluszkach

Dnia 31.08.2020 roku odbyło się oficjalne otwarcie naszego nowo wybudowanego zakładu rozbioru drobiu i produkcji mięsa drobiowego w Koluszkach. Impreza rozpoczęła się od oficjalnego powitania zgromadzonych gości, lamki szampana oraz pobłogosławienia murów nowego zakładu. Przybyli goście to przedstawiciele władz samorządowych, dziekan kościoła katolickiego, zaufani, wieloletni kontrahenci firmy, ale i wykonawcy, którzy czynnie uczestniczyli w budowie zakładu. Po krótkim goście zostali zaproszeni do zwiedzenia zakładu, gdzie właściciele śmiało dzielili się wszelkimi nowinkami technologicznymi zastosowanymi w zakładzie.

Czytaj więcej

kobieta w białej masce

Jak powstaje mięso mielone z drobiu?

Podstawowym produktem do przygotowywania wielu dań jest mięso. Jednym z wyrobów, po który konsumenci sięgają stosunkowo często, jest mięso mielone z drobiu. Wiele mówi się na temat jakości produktów, którą należy weryfikować przed ich zakupem, jednak niemniej ważny jest sam proces powstawania mięsa. Właśnie dlatego dziś omówimy pokrótce, jak wygląda proces powstawania mięsa mielonego z drobiu, jakie rodzaje mięs są do tego wykorzystywane oraz jakie normy muszą zostać spełnione, by produkt końcowy był wysokiej jakości.

Czytaj więcej

nagetsy z kurczaka

Z jakiego mięsa wytwarza się nuggetsy?

Nuggetsy to niezwykle uwielbiane (zwłaszcza przez dzieci) panierowane kawałki mięsa, które mogą nam się kojarzyć głównie z restauracjami typu fast food. Oczywiście do przygotowania wysokiej klasy nuggetsów jest wymagane zastosowanie określonego typu mięsa, a najlepszym wyborem wydaje się być tutaj mięso drobiowe. Najpopularniejszy rodzaj mięsa drobiowego, z którego produkuje się te kotleciki o bardzo charakterystycznym smaku i wyglądzie, jest oczywiście kurczak. Kurczak należy do mięs posiadających duże ilości pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka. Oprócz tego ten typ mięsa charakteryzuje się również wysoką zawartością witamin oraz oczywiście niepowtarzalnym smakiem.

Czytaj więcej

Biała klawiatura

Co wchodzi w skład MOM drobiowego?

Skład produktów mięsnych nie zawsze sprowadza się do samego mięsa. W przetwórstwie mięsnym bardzo często możemy się spotkać z terminem MOM – Mięso Oddzielone Mechanicznie. Występuje ono najczęściej w rozdrobnionych produktach mięsnych jak pasztety, parówki, wędliny czy kiełbasy. Co składa się na MOM w przypadku drobiu? Co wchodzi w skład chemiczny MOM i w jaki sposób jest produkowane?

Czytaj więcej

Kotlety z kurczaka

Jakie mięso najlepiej nadaje się na kotlety drobiowe?

Kotlety od lat są w czołówce najpopularniejszych potraw na polskich stołach. Jako ich główny składnik coraz częściej mięso drobiowe zastępuje wieprzowinę i wołowinę. Głównym argumentem przemawiającym na korzyść drobiu są jego walory smakowe i wartości odżywcze, dlatego doceniają je zarówno smakosze, jak i miłośnicy zdrowej żywności. Są jednak różne rodzaje mięsa drobiowego, ale zwłaszcza mięso z indyka ze względu na swoje właściwości szczególnie nadaje się na kotlety.

Czytaj więcej

Krojenie kurczaka na desce

Jak przebiega proces mechanicznego oddzielania mięsa?

Aby jakościowe surowce mogły zamienić się w mięso typu MDM, muszą wcześniej zostać odpowiednio przygotowane na linii produkcyjnej i przejść skomplikowany proces oddzielania. Ze względu na swoją naturę, mięso oddzielane mechanicznie wymaga specjalnej wiedzy i uwagi – zachowane muszą zostać odpowiednie normy. Przy ich przestrzeganiu, skomplikowany proces daje rezultat w postaci wysokiej jakości mięsa oddzielanego. Jak przebiega?

Czytaj więcej

Mężczyzna kroi kurczaka na obiad

Walory odżywcze mięsa drobiowego

Kurczak jest jednym z najpopularniejszych rodzajów mięsa na świecie. Nie bez powodu – drób to mięso charakteryzujące się długą listą zalet. Świetnie sprawdza się na diecie, a dzięki składnikom odżywczym i minerałom pozytywnie wpływa na zdrowie każdego, kto je spożywa. Jest też łatwy w przygotowaniu i smakuje prawie każdemu. Oto najważniejsze walory odżywcze mięsa drobiowego.

Czytaj więcej

Piersi z kurczaka

Po czym rozpoznać, że mięso drobiowe jest świeże?

Mięso krótko zachowuje okres świeżości ze względu na przemiany zachodzące w jego tłuszczach i frakcji węglowodanowej. Są one niezbędne, aby było zdatne do spożycia, ale posunięte za daleko spowodują, że nie będzie się już do tego nadawało. Wynika to z działania właśnie jego własnych enzymów i innych składników, ale także drobnoustrojów. Zepsute mięso zawsze należy wyrzuć. Nie nadaje się ono do dalszej obróbki, sprzedaży ani podania, ponieważ spożycie zepsutego mięsa źle się kończy. Zatrucie pokarmowe, toksykoinfekcja, intoksykacja – powinny być skuteczną przestrogą.

Czytaj więcej

Kotlety mielone

Witamy na blogu!

Został on stworzony żeby przybliżyć Państwu naszą działalność. Znajdziesz tu artykuły przedstawiające oferowane przez nas produkty oraz świadczone usługi. Zachęcamy do lektury!

Czytaj więcej

W celu zapewnienia maksymalnej wygody użytkowników przy korzystaniu z witryny ta strona stosuje pliki cookies.